Verslagen

Hieronder verslagen van gereden fietstochten of trainingsritten geschreven door onze vaste redacteur Foppe Marten:

2014-12-12 # Seizoensafsluiting

Wat valt er te zeggen over het jaar 2014? Ik denk genoeg. Voor de meeste leden van Fietsploeg 't Ferset is de fiets niet uit de opslag geweest. Volgens mij was het voor iedereen even stoom afblazen van de intensieve tochten van de afgelopen jaren. Ook is onze kilometervreter Ronnie over de grens gaan wonen. Toch geldt dit niet voor iedereen. Johannes en Jelte hebben dit jaar de clubkleuren verdedigd tijdens de elfmerentocht en de elfstedentocht. Helaas zijn hier geen verslagen van gemaakt omdat de vaste verslaggever net als de meeste andere leden voor een sabbatical-jaar hadden gekozen.

De afsluiting van het seizoen daarentegen was weer tot in de puntjes verzorgd door de activiteitencommissie. De ploeg bestond uit Gerhardus, Freerk, Ronnie, Klaas, Melle, Jelte en Foppe. De avond begon met een uurtje bowlen op het scherpst van de snede. Hierbij ging vooral Freerk tot het uiterste wat hem een fikse glijpartij opleverde. Alles voor de winst! De absolute nummer 1 was niet Freerk, maar Ronnie. De verhuizing naar het Groningse land heeft hem schijnbaar goed gedaan.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken, was het tijd voor de inwendige mens. De bedoeling was om bij onze sponsor Café Fryslân een 3-gangen diner te nuttigen. Door overbezetting, miscommunicatie, vage afspraken, etc. werd de creativiteit van de activiteitencommissie weer op de proef gesteld. Dit resuteerde in een overheerlijk diner in het bowlingcentrum. Daarbij werd ook direct even van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele hamerstukken
te behandelen. Dit ging overigens zeer voorspoedig. Bij het punt rondvraag nam Foppe het woord. Onze voorzitter Gerhardus had in de loop van het seizoen te kennen gegeven om de fiets met toebehoren voorgoed het zwijgen op te leggen. Dit vanwege steeds weer terugkerende knieklachten. Voor ons is dit een behoorlijke domper, omdat Gerhardus voor een ieder van ons toch een soort vader-figuur is geweest op al onze tochten. Wie moet nu al deze jonge honden in toom houden? De tijd zal het leren.

Gerhardus werd bedankt voor de 35 jaar die hij als voorzitter heeft volbracht. Als dank kreeg hij een zilveren fiets(je) en een oorkonde. Deze oorkonde is verbonden aan het ere-lidmaatschap van it Ferset. Dit betekent dat hij als erelid op elk uitstapje aanwezig mag/moet zijn. Als nieuwe voorzitter werd unaniem voor Freerk gekozen. Een logische keuze. Het voorzitterschap is hiermee weer voor vele jaren ingevuld. Om deze avond van een passend slot te voorzien werd er nog even gezellig nagepraat bij Klaske in Café Fryslân. Voor volgend jaar hoop ik weer op vele spectaculaire kilometers.

2013-11-16 # Seizoensafsluiting

Ook aan het einde van 2013 werd er door de activiteitencommissie weer iets moois op touw gezet om het fietsseizoen af te sluiten. De groep bestond deze keer uit Gerhardus, Freerk, Ronnie, Melle, fries om útens Jelte en Foppe.

Een seizoen met meerdere gezichten. Fietsers met goede bedoelingen die er niet helemaal uitkwamen, geblesseerde fietsers, mooi-weer fietsers, etc. etc. Ook dit jaar was de Elfstedentocht weer het hoogtepunt. Verder zijn er noch enkele toertochten verreden maar door het lange koude voorjaar zijn er dit jaar minder kilometers gefietst dan de voorgaande jaren.

Ook de afsluiting bestond dit jaar uit een sportief samenzijn, maar door uiteenlopende redenen moest ook hier een streep door. Gelukkig bestaat de activiteitencommissie uit creatieve personen en werd er nog snel even een restaurantje geboekt in Dokkum. Bij de IJsherberg werd er eerst even lekker geborreld en werd er nog even op Freerk gewacht, die nog even een 'storingkje' moest verhelpen. Nadat ook hij was aangeschoven, kon worden begonnen aan het hoofdgerecht. Het 11-steden menu ging er in als koek en ook de frietjes smaakten zo goed, dat de kok besloot om wat grotere schalen te gaan gebruiken waardoor een ieder toch genoeg kon krijgen. Als afsluiting was er nog een overheerlijk ijs-buffet. Hierna werd er nog even een bezoekje gebracht aan Café Fryslân voor een afzakkertje.

De fietsen gaan nu "in de balken" en we gaan weer voor vele kilometers in 2014!

2013-05-20 # Elfstedentocht 2013

De Elfstedentocht van 2013. Hoe zal de dag eruit gaan zien? Door de lange winter en het koude, natte voorjaar zijn er nog niet veel kilometers gemaakt. We staan toch wel een beetje bekend als "mooi waar" fietsers. De dag begon zoals gewoonlijk weer midden in de nacht. Om half 4 gingen Freerk, Melle en Foppe vanuit Ee weer op weg naar Bolsward. Onze voorzitter was net thuis van het plaatselijke pinksterfeest en ook Ronnie moest dit jaar op het laatste moment afhaken met zware rugpijn. Vanaf deze plaats nog beterschap toegewenst en een beetje rustiger aan. In Bolsward voegde Jelte zich ook nog bij ons en was de ploeg compleet. Nadat een ieder zich had klaargemaakt ging het op weg naar de start.

Om precies 5.16 uur werd onze groep weggeschoten en gingen we op weg naar de eerste stempel in Harlingen. Met een aangename temperatuur en geen wind schoot het lekker op. In Franeker volgt altijd een plaspauze en dan ook nog op dezelfde plaats. Maar doordat er voor een aanpassing in de route was gekozen moesten we noodgedwongen op zoek naar iets anders. De fietsen werden geparkeerd op de rondweg en de bewoners van het plaatselijke verzorgingstehuis konden mooi meegenieten. Na een broodje en een chocoladereep van Freerk (of Johanna?) ging het door de Bildhoek op weg naar Holwerd. Daar aangekomen werd het thuisfront op de hoogte gesteld van de naderende intocht in Dokkum. Ook in Dokkum was de route enigszins aangepast. Dit waarschijnlijk ter voorkoming van het incident van vorig jaar. Via de stempel op de markt ging het verder naar huize Westra waar de volgauto's inmiddels waren aangekomen. Ook Ronnie was hier nog even van de partij evenals onze vaste supporter Aant-Pieter die toen nog niet kon vermoedden dat hij 's avonds vader zou zijn. Proficiat.

Nadat ook Johanna was gearriveerd kon de tocht weer worden voortgezet richting Leeuwarden, waar we om precies 10.00 uur aankwamen. Na een lekker bakje koffie en wat extra lucht in de band van Melle ging het vol goede moed richting Bolsward. Nu is het zo dat het voor ons geen vraag meer is of Melle een lekke band krijgt, maar vooral wanneer. Dat gebeurde dit keer vlak voor de brug in Dronrijp. En wie wonen daar? Precies, Gosse en Jantsje Jorritsma. We stonden nog maar net langs de kant van de weg of daar kwam mevr. Jorritsma al aangesneld. Voor we het wisten stond de fiets van Melle al bij Gosse Jorritsma in de garage. Aldaar werd de band vakkundig verwisseld terwijl wij buiten ons best moesten doen om alle lekkers wat ons werd aangeboden (koffie, soep, broodjes, etc., etc.) af te slaan. Na terugkomst van Melle konden we onze weg weer vervolgen. Via deze weg willen we de fam. Jorritsma nogmaals bedanken voor de geboden hulp.

Eenmaal weer op weg was het Foppe die er als een haas vandoor ging. Hij had een mooi groepje in het vizier en besloot de jump te maken. Hij had daarbij niet in de gaten dat de rest even flink in het rood moesten rijden om ook aansluiting te krijgen bij datzelfde groepje. Eenmaal weer in Bolsward werd dit ook even aan Foppe gemeld en toch wel schuldbewust werden de pannenkoeken van Freerk naar binnen gewerkt. Door de heilzame werking was ook dit voorvalletje weer snel vergeten en kon koers gezet worden richting Sneek. Net voor Sneek wachtte ons weer een verrassing. Aan de kant van de weg stond onze voorzitter Gerhardus met zijn vrouw Coby. Na enkele bemoedigende woorden zat de sfeer er weer goed in en ging het in rap tempo naar IJlst. Zo rap zelfs, dat Freerk al in IJlst gearriveerd was, terwijl de andere drie nog in Sneek op hem stonden te wachten. Het kan verkeren...

Na IJlst volgde het lastige stuk via Schuilenborg naar Sloten. Het was ondertussen ook nog gaan regenen en daardoor kon het gebeuren dat Jelte en Foppe eerder in Sloten aankwamen dan Freerk en Melle. En terwijl Jelte en Foppe bij de stempelpost stonden te wachten, werd naast hun het rayonhoofd van Sloten door Omrop Fryslân gefilmd. Dit had tot gevolg dat ook Jelte en Foppe een aantal minuten op de beeldbuis te bewonderen zijn geweest. Ook voor de sponsoren van Fietsploeg 't Ferset een mooie opsteker. Hierna volgde de stempel van Oudemirdum waar we nog een paar laatste tips van onze voorzitter kregen, waarna de dijk richting Stavoren werd bedwongen. Nadat ook Hindeloopen en Workum waren aangedaan, volgen de laatste 12 km naar Bolsward, waar om precies 16.39 uur de eerste band over de meet werd gedrukt.

In de tent werden we nog verrast door Jan en Enny Alting die ons met een roos op stonden te wachten. Nadat het vochtgehalte weer een beetje op peil was gebracht werd het tijd om naar huis te gaan en werd de dag nog even afgesloten bij de frietkraam met de grote M.

Sponsors

Financieel Advieskantoor Corry Alting

J-Media

Café Fryslân

ASN Installaties

Free business joomla templates